Nieuws

Meinderts met Mist bij Nooit meer slapen

Dinsdag 14 juli is Koos Meinderts een uurlang te gast bij Nooit Meer Slapen, late night cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1. Een uur lang gaat hij in gesprek met Pieter van der Wielen over leven en werk, toegespitst op Mist, zijn recnt verschenen roman voor volwassenen. Mist is het verhaal van Jacob Danielsen, een eilandjongen met vertewee. Hij worstelt met de dood van zijn vader en is gefascineerd door Maria Simons, die juist naar het eiland is gekomen om een nieuw leven te beginnen. 

Longlist Thea Beckmannprijs

Deze week is de longlist van de Thea Beckmanprijs bekendgemaakt, de prijs voor het beste historische jeugdboek voor kinderen tot twaalf jaar. Een van de genomineerde titels is Het grote Rembrandt voorleesboek, een uitgave van Rubinstein i.s.m. het Rijksmuseum, waarvoor Koos Meinderts vier (van de 16) verhalen schreef bij werken van Rembrandt van Rijn.
In mei wordt de longlist teruggebracht tot vijf titels. In het derde weekend van september wordt de winnaar bekend gemaakt.
Eerder was Meinderts met zijn oorlogsroman Naar het noorden  (Gouden Griffel 2018) ook genomineerd voor de prijs.
Op de longlist 2020 staan de volgende titels: 

  • Annemarie van den Brink & Suzanne Wouda - Oorlog in inkt - Ploegsma, maart 2020
  • Linda Dielemans – Schaduw van de leeuw - Leopold, mei 2018
  • Diverse auteurs - Het grote Rembrandt voorleesboek - Rubinstein, februari 2019
  • Pieter Feller & Tiny Fisscher – Clara - Droomvallei, april 2018
  • Martine Letterie – Verboden te vliegen -Leopold, april 2019
  • Inez van Loon – Mathilde, ik kom je halen - Clavis, april 2018
  • Schrijvers van de Ronde Tafel – Wij waren erbij - Leopold, november 2019
  • Kathleen Vereecken – Alles komt goed, altijd - Lannoo, november 2018
  • Dolf Verroen & Charlotte Dematons – Niemand ziet het - Leopold, november 2019
  • Willemijn de Weerd – Papa, waar blijf je? - Columbus, september 2019

 

Lied Gezicht op Delft

Het Mauritshuis in Den Haag heeft een aantal artiesten gevraagd een lied te schrijven over een kunstwerk uit de vaste collectie. Spinvis schreef een lied over Vermeers Het meisje met de parel en MEROL liet zich voor haar lied door Mars en Venus betrapt door Vulcanus van Joachim Wtewael. Harrie Jekkers schreef met Koos Meinderts een lied geinspireerd op Vermeers Gezicht op Delft, te beluisteren op Spotify en YouTube.
Het lied van Jekkers & Meinderts gaat over een herinnering aan een eerste liefde, de tijd die voorbijgaat en de nietigheid van het bestaan, opgehangen aan de door Vermeer weggeschilderde man op het schilderij:

We staan maar even op de voorgrond

Daarna wordt een mens altijd
Net als die man die op de kade stond
Weggeschilderd door de tijd.

Woensdag 20 maart speelde Harrie Jekkkers, die ook de muziek schreef, in DWDD het lied live op Het Podium van de Gedeelde Smart

Trailer roman MIST

Iris van Wijk  (animatie) en Rient van de Crommert (muziek) maakten een filmpje bij de recent verschenen roman Mist van Koos Meinderts. Het filmpje is te zien op het YouTube kanaal van Hoogland & Van Klaveren, de uitgever van de boeken van Meinderts. Klik hier
Mist is het verhaal van Jacob Danielsen, een eilander die gedreven door vertewee droomt van een leven elders. 
Zondag 15 maart had het filmpje getoond zullen worden in De Utrechtse boekenbar tijdens de presentatie van MIst, maar die is vanwege het corona-virus afgelast.
Mist (Hoogland & Van Klaveren) kost € 19,90.

Boekenweek: Rebellen & Dwarsdenkers

Zaterdag 7 maart begint de 85ste Boekenweek, die dit jaar als thema heeft Rebellen & Dwarsdenkers. Annejet van Zijl  schreef het gratis boekenweekgeschenk: Leon & Juliette. De boekenweek duurt tot zondag 15 maart. Op die dag is ook in de Utrechtse Boekenbar de feestelijke presentatie van Mist, de nieuwe roman van Koos Meinderts. Het is het verhaal van dwarsligger Jacob Danielsen, bewoner van een verafgelegen eiland, die gedreven door vertewee droomt van een leven elders. 
Mist, een rauw en poëtisch verteld verhaal, is een uitgave van Hoogland & Van Klaveren en kost € 19,90